CHKO Železné hory slaví 30 let

Ve čtvrtek a v pátek se na Středním odborném učilišti včelařském v Nasavrkách konala oslava 30. výročí od vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Oslava nebyla úplně oslavou, jak by se dalo očekávat, ale především odbornou konferencí. Akce se konala pod záštitou poslance Tomáše Dubského a náměstkyně ministryně životního prostředí Evy Volfové. 

Biodiverzita krajiny, problematika luk nebo cestovní ruch v chráněných krajinných oblastech. To jsou některá z témat prezentací, které na konferenci zazněly. Kromě řady odborníků z organizací, které se péči o přírodu věnují, se jí zúčastnili i starostové okolních obcí. Po celodenní odborné konferenci byla na programu večerní prohlídka areálu školy a druhý den exkurze po krásách Železných hor. 

„V Železných horách žiji celý život, takže vím, jak jsou krásné a jsem na ně hrdý,” nechal se slyšet Tomáš Dubský. „Z pohledu starosty musím říct, že organizace a především lidé v nich, kteří o přírodní dědictví pečují, odvádějí velmi dobrou práci. Možná bychom jim mohli častěji naslouchat a více využívat jejich odbornou i metodickou činnost. Jde nám přeci o stejný cíl – aby se nám tady hezky žilo.”

Chráněná krajinná oblast Železné hory se nachází v Pardubickém kraji i v Kraji Vysočina. Rozkládá se na zhruba 285 kilometrech čtverečních. Nejvyšším bodem oblasti je Vestec v 668 metrech nad mořem. Chráněnou krajinnou oblast vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí od 1. května 1991. Na území Železných hor je přes 1 200 druhů vyšších rostlin. Dále zde žije 75 druhů měkkýšů, 24 druhů ryb, 12 druhů obojživelníků, 7 druhů plazů, 141 druhů ptáků a 46 druhů savců. Nachází se zde i několik druhů netopýrů.