Středeční cesta po regionu: Příluka, zemědělské družstvo i rodinná farma

Mou další zastávkou během poslaneckého týdne byla obec Bělá u Jevíčka, kde je starostou Petr Nárožný. Musím říct, že je to akční a energický člověk. Možná tomu neuvěříte, ale v Bělé není signál. Z mobilu se nedovoláte ani na tísňové linky. Naštěstí už jeden operátor slíbil posílení signálu a pokrytí této oblasti. Starosta má i spoustu dalších plánů. Prioritou je teď kanalizace a chystá se i venkovní a kulturní areál.

Po obědě jsem vyrazil na Svitavsko, kde mě doprovázel kamarád a starosta Příluky David Šimek. Vzal mě do objektu bývalé hospody, která se postupně mění v multifunkční centrum s obchodem, obecním úřadem i společenským sálem. Obrysy už jsou vidět a věřím, že to bude parádní. Jak David řekl, za necelý rok už tam bude ples. Oceňuji odvahu, se kterou se pustil do tak velkého projektu. 

Poté jsme se vydali do Zemědělského družstva Sloupnice za předsedou Jaroslavem Vaňousem a starostou Přívratu Janem Stránským. Asi není těžké odhadnout, jaké bylo hlavní téma. Ano, zemědělské dotace. Jsem rád, že mi pan předseda podrobně představil názor na problematiku z pohledu družstva, které hospodaří na 3 000 ha půdy. Řešili jsme ale také mé oblíbené téma – venkovské prodejny a regionální potraviny. V tomhle si zaslouží pochvalu, protože hledají cesty, jak své produkty prodat a dostat je takzvaně z vidlí na vidličku. Mají mimo jiné vlastní řeznictví, mlékárnu a prodejnu. 

Aby to bylo komplet, tak na závěr jsme ve Sloupnici navštívili naopak rodinnou farmu Prodej ze statku. Manželé Ferkovi s rodiči tady prodávají hovězí maso z vlastního chovu, kde mají i plemeno Wagyu, a další potraviny od okolních výrobců. Kromě toho celý statek zvelebují. Ze všech sršela ohromná energie a nadšení pro věc. Zákazníkům chtějí nabízet hlavně kvalitní potraviny. S tím souvisí i vyšší cena než v supermarketu, ale o zákazníky rozhodně nemají nouzi.

Všem děkuji za jejich čas a inspiraci.