Je tu další souhrn předchozího týdne...

Páteční návštěvou Zemědělské akciové společnosti Mžany jsem zakončil tento pracovní týden. S předsedou představenstva Luďkem Homoláčem jsme diskutovali současnou situaci v zemědělství a došla řeč na podporu regionálních produktů. Před touto schůzkou jsem navštívil Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský v nedalekých Holovousech. Jednatel společnosti Jaroslav Vácha mi představil toto unikátní moderní pracoviště, které dosahuje světových uznání. A protože v půlce února byla venkovní teplota 12 stupňů, tak došla řeč na šlechtění odrůd, které budou na tento vývoj reagovat.

V zemědělském odvětví se nesla většina tohoto týdne. V úterý jednal Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny. I zde po projednání bodů programu ministr zemědělství informoval o aktuálních jednáních. Následoval výjezd výboru na setkání se zástupci České akademie zemědělských věd. Jedním z řešených témat byla obnova lesů po kůrovcové kalamitě. Tuto otázku u nás nyní řešíme, a tak jsem velmi přivítal odborný pohled.

Středu jsem využil k návštěvám obcí na samém kraji našeho kraje. V obci Křenov mi starosta obce Václav Dvořák představil školu, školku, kapli, kostel i kulturní dům. Připravují i nové projekty, jako je školní hřiště nebo venkovní učebna. Je zde vidět skutečně velké množství odvedené práce i zájem zapojovat se do rozvoje celého regionu. Přesun do obce Bohuňov vedl krásnou přírodou a velký zájem o životní prostředí byl patrný i u paní starostky Zdeňky Koudelkové.  V obci je velice aktivní společenský život a připravují řadu projektů, které bych nazval slovem „výzva“. Rád jsem paní starostku pozval do sněmovny na seminář, který bude zaměřen na pozemkové a krajinné úpravy. Opět týden plný námětů a zajímavých setkání.

A dobrá zpráva nakonec! Inflace klesla na 2,3 %, což příjemně překvapilo i odborníky.

 

Děkuji a přeji Vám, pokud možno, klidný nový týden.